top of page

Argentiinalainen tango - Milonga-etiketti


Edellisessä postauksessa pohdin, kuinka oppimismatkallasi on tärkeää lähteä milongaan mahdollisimman pian. Tässä postauksessa kerron niin sanotuista milongakoodeista tai "códigoista". Tämä viittaa pohjimmiltaan milonga-etikettiin: miten liikumme yhteisellä tanssilattialla, mitä pidetään kohteliaana tanssiessamme jonkun kanssa, kuinka kutsua tanssimaan jne...


Koodien ymmärtäminen joustavina sääntöinä

Olen Suomessa asuessani yllättynyt siitä, kuinka usein ihmiset tuntevat olonsa epämukavaksi kuultuaan milongakoodeista. Ajan myötä olen ymmärtänyt, että tämä epämukavuus voi liittyä kolmeen eri syyhyn:

  1. Ensinnäkin ihmiset lukevat niitä ehdottomina sääntöinä, eivätkä ymmärrä, että ne ovat itse asiassa melko joustavia, jos niihin sovelletaan maalaisjärkeä. Tästä syystä ihmiset näkevät ne usein tiukkoina, rajoittavina ja jopa poissulkevina.

  2. Toiseksi ihmiset eivät aina ymmärrä näiden koodien syitä, mitä etuja ne tuovat ja miksi käytämme niitä. Tämän huomaaminen voi itse asiassa auttaa näkemään ne ystävällisemmässä valossa.

  3. Lopuksi kolmas syy on kulttuurierot: ainakin yksi koodi - ihana "mirada ja cabeceo" - on vieras ja erilainen suomalaiselle kulttuurille, jossa katsekontaktia usein vältetään.

Kannustan ihmisiä tutustumaan códigoihin, jotta he ymmärtäisivät niiden olevan joustavia tiukkojen sääntöjen sijaan. On hyvä käyttää tervettä järkeä ja huomioida näiden koodien taustalla olevat syyt.


Yleisesti voidaan sanoa, että kaikki códigot liittyvät kunnioitukseen: kunnioitukseen kumppaniasi kohtaan, kunnioitukseen muita pareja kohtaan.


Argentiinalaisen tangon milonga koodit


Katsotaanpa nyt joitain tärkeimmistä milongakoodeista, niiden taustoista ja hyödyistä.


Tanssiinkutsu: Mirada ja cabeceo


Milongassa ollessaan sekä miehet että naiset haluavat valita milloin tanssivat ja kenen kanssa tanssivat, ja tämän valinta pitää voida tehdä ilman paineita. Kuitenkin, jos joku tulee tanssilattian poikki luoksesi ja pyytää sinua tanssimaan, saatat tuntea olosi pakotetuksi hyväksymään, koska et halua toisen tuntevan itsensä torjutuksi tai hämmentyneeksi.


Mutta jos olet milongassa, eikö se tarkoita, että haluat tanssia koko ajan? No… ei aina. Kyllä, jotkut ihmiset saattavat haluta tanssia koko ajan, ja se on hienoa, mutta eivät kaikki. On monia syitä olla haluamatta tanssia tiettyä tanssia, esimerkiksi: Olet ehkä juuri istunut alas stressaavan päivän jälkeen ja tuntuu, että haluat rentoutua istumalla ja katsomalla ihmisten tanssimista; saatat olla keskellä keskustelua ystäväsi kanssa, jota et ole nähnyt pitkään aikaan ja haluat todella kuulla hänet ennen tanssimista; olet ehkä tanssinut paljon ja tunnet tarvitsevasi lepuuttaa jalkojasi; et pidä musiikista, jota soitetaan, tai et osaa tanssia siihen.


Miten voimme sitten varmistaa, että henkilö todella voi vapaasti valita ja tanssia kanssamme? No…käytämme miradaa ja cabeceoa.


"Mirada ja cabeceo" tarkoittaa kirjaimellisesti "tuijotus ja nyökkäys" (tai katse ja nyökkäys): Tällä tavalla kutsumme tanssimaan. Otamme katsekontaktin ja pidämme sitä muutaman sekunnin ajan (tuijotus eli mirada) ja sitten nyökkäämme toiselle kutsuna tanssimaan (nyökkäys eli cabeceo). Jos toinen vastaa nyökkäyksellä, kutsu on hyväksytty. Jos kutsun kohde jättää katseen huomioimatta, tanssiinkutsua ei hyväksytä. Kutsusta kieltäytyminen ei ole lopullinen torjunta, se tarkoittaa vain "minun ei tee mieleni tanssia kanssasi NYT". Toisin sanoen voit yrittää myöhemmin uudelleen tai hän saattaa jopa yrittää kutsua sinut myöhemmin. Kielteinen vastaus tarkoittaa vain: ei juuri nyt.


Mutta miksi teemme sen näin? Eikö olisi helpompaa mennä ja kysyä? Ehkä se olisi… mutta jos kysyt, sinun on oltava valmis hyväksymään kielteinen vastaus. Kokemukseni mukaan mirada ja cabeceo voivat olla aluksi hieman hankalia, mutta harjoittelulla siitä tulee luonnollista.


Tässä on muutamia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon käytettäessä miradaa ja cabeceoa:


  • Pidä kohtuullinen etäisyys henkilöön, jonka haluat kutsua (ei liian lähelle!). Ja älä seiso suoraan heidän edessään. Tanssiinkutsussa on annettava henkilön vapaasti päättää, mitä hän haluaa tehdä.

  • Kumpi tahansa rooli/sukupuoli voi olla aloitteellinen katsekontaktin ottamisessa. Kumpi tahansa rooli/sukupuoli voi nyökkäämällä esittää tanssiinkutsun.

  • Jos tarvitset silmälaseja nähdäksesi: ota ne mukaan milongaan!

  • Jos istut samassa pöydässä ystävien kanssa, voit ihan hyvin kysyä suoraan, koska cabeceosta saattaa tulla hieman luonnoton lyhyen etäisyyden takia. Jos kysyt, olet valmis hyväksymään myös kielteisen vastauksen. Jos sinulta kysytään suoraan, on ihan ok kieltäytyä.

  • Kaikki katseet eivät ole tanssiinkutsuja. Joskus vain katselet ympärillesi ja se on ok. Jos haluat kutsua jonkun tanssimaan, katse on pidettävä kohdistettuna, ikään kuin tuijotuksena.

  • Seuraajat: Kun tanssiinkutsu on hyväksytty, odota paikallasi, kunnes viejä tulee luoksesi. Näin varsinkin silloin, jos et ole 100% varma, että kutsu oli sinua varten (esim. koska ympärilläsi on muita seuraajia).

Yhteinen tanssilattia

Jaamme tanssilattian muiden parien kanssa. Seuraajien käyttämät korkokengät voivat itse asiassa olla melko vaarallisia, jos niitä ei käytetä huolellisesti. Tämän vuoksi on joitakin tanssilattialla navigoinnin perusperiaatteita, joiden avulla voidaan välttää törmäyksiä muihin. Johtoajatuksena on, että viejän on jollain tavalla saatava tietoonsa, mikä on omalle tanssille käytettävissä oleva tila.


Ennen kuin astut tanssilattialle, jossa on jo muita pareja, varmista, että takanasi olevan parin viejä näkee sinut astuessasi tanssilattialle. Tavallisesti katsomme toista viejää silmiin ja he nyökkäämällä kuittaavat nähneensä sinut ja pääset turvallisesti tanssilattialle. Käytä tervettä järkeä: pointti on, että kukaan ei törmää muihin pareihin. Jos tilaa on paljon, tätä nyökkäystä ei ehkä tarvita.


Kierrämme vastapäivään ja muodostamme tanssilinjoja ("ronda"), jotka ovat ikään kuin kaistat maantiellä. Ja aivan kuten maantiellä, on parempi pysyä omalla kaistalla sen sijaan, että ajaisi keskellä. Voit myös vaihtaa kaistalta toiselle, mutta sinun tulee välttää vaihtamista edestakaisin, koska se vaikeuttaa muiden parien navigointia.


Sekä viejien että seuraajien tulee käyttää tervettä järkeä ja ottaa muut huomioon tanssilattialla liikkuessaan. Jos lattia on täynnä, vältä suuria vaarallisia liikkeitä (esim. korkeat boleot).

Tanssi yhdessä parin kanssa


Musiikkia soitetaan "tandoissa" eli kolmen tai neljän kappaleen paketissa, joka sinun odotetaan tanssivan saman kumppanin kanssa. Jos sinua pyydetään tanssiin kesken tandan, sinun odotetaan tanssivan tandan loppuun asti. On tapana kiittää toista vasta tandan lopussa, jos kiittää tandan keskellä, on mahdollista että toinen ymmärtää sen väärin tanssin lopussa sanottavaksi kiitokseksi.


On tärkeää käyttäytyä kunnioittavasti tanssipartnereita kohtaan. Hyvä tapa on tarkkailla ensin tanssilattiaa ja katsoa, kenen kanssa haluaisi tanssia, ennen kuin hyväksyy tai esittää tanssiinkutsun. Jos tanssit ensimmäistä kertaa kumppanin kanssa, kannattaa aloittaa yksinkertaisilla liikkeillä, siten "tutustut" tanssikumppaniin alussa. Jos yrität liikettä, joka ei toimi, voit kokeilla sitä toisen kerran, mutta jos se ei vieläkään toimi, älä pakota sitä. Käytä muita liikkeitä tanssimiseen ja enne kaikkea pidättäydy opettamasta tanssipariasi milongassa (sitä varten meillä on muita tapahtumia: harjoituksia tai oppitunteja). Tandan lopussa jotkut viejät haluavat saattaa kumppanin takaisin pöytäänsä, tämä on valinnaista, mutta mukavaa, jos siltä tuntuu.


Tanssiminen on mahdollista lopettaa ennen tandan loppumista. Yleensä näin tehdään, jos jotain on pahasti pielessä, esim. henkilö on päihtynyt tai käyttäytyy muuten sopimattomasti, hänen tanssiotteensa satuttaa sinua tai hän astuu toistuvasti varpaillesi. Jos haluat lopettaa tandan aikaisin, voit sanoa "kiitos" ja palata istumaan.


Argentiinan tangokoodit: jos olet epävarma


Jos olet epävarma koodeista ajattele, että yritämme vain käyttäytyä kunnioittavasti tanssipartnereitasi ja ottaa huomioon toisten ihmisten valinnanvapauden, heidän tilansa jne.


Nähdään tanssilattialla!

216 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page